18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Zambaccian, publicat pe internet

Dosarul Zambaccian, publicat pe internet

Camera Deputaţilor a publicat, pe pagina de internet, documente secrete din dosarul „Zambaccian“, în care procurorii DNA au cerut deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase, pentru fapte de corupţie.

 

Deputaţii au făcut public referatul procurorilor în care aceştia prezintă probele strânse împotriva lui Adrian Năstase. Publicarea documentelor a stârnit indignarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Referatul procurorului nu este public. La acesta nu trebuia să aibă acces decât cei care trebuia să se pronunţe“, a declarat Gabriela Balaban, de la Biroul de Presă al DNA. Direcţia consideră într-un comunicat de presă că în felul acesta a fost încălcat caracterul confidenţial al anchetei. DNA subliniază faptul că publicarea unor date privind lucrările dosarului este de natură să îngreuneze ancheta penală desfăşurată în cauză, cu atât mai mult cu cât dosarul cu care a fost sesizată Camera Deputaţilor nu este cel care s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Kovesi vrea independenţă pentru procurori

 

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că actele din dosare penale sunt nepublice în această fază şi că procurorul de caz va decide dacă publicarea pe site-ul Camerei a documentelor din dosarul de urmărire penală a lui Adrian Năstase va avea consecinţe negative asupra anchetei. Kovesi a mai spus că parlamentul şi-a stabilit nişte proceduri în momentul în care cele două Camere au fost învestite pentru avizarea începerii urmăririi penale a parlamentarilor.

„Au fost declaraţii potrivit cărora nu s-a stabilit un anumit regulament pentru a soluţiona această cerere a procurorilor DNA. Va trebui să stabilim dacă s-a dat acest regulament, dacă el a fost respectat pentru că, de multe ori, am cerut parlamentului să respecte independenţa procurorilor, motiv pentru care şi noi trebuie să respectăm independenţa în deciziile pe care le iau“, a mai spus Codruţa Kovesi. Preşedinta CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat că referatul DNA în cazul Năstase nu este un act ce nu ar putea fi făcut public. Camera Deputaţilor a făcut publice documente cu caracter secret şi din dosarul în care DNA cere urmărirea penală a deputatului PSD Miron Mitrea, acestea găsindu-se tot pe site-ul instituţiei, la secţiunea Caseta deputatului, unde au fost publicate şi documentele din dosarul lui Adrian Năstase.

 

Anchetă la Camera Deputaţilor

 

„Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Titu Gheorghiof, a dispus o anchetă internă pentru a analiza modul în care raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi la care au fost ataşate sesizarea şi referatul DNA privindu-l pe deputatul PSD Adrian Nastase a ajuns în secţiunea Caseta deputatului de pe site-ul instituţiei“, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor. Sursa citată mai precizează că după finalizarea anchetei, „în cazul celor găsiţi vinovaţi, măsurile luate vor merge până la desfacerea contractului de muncă şi sesizarea procuraturi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII